JAMF-Software-Commercial-2223

Allt fler företag uppmanar nu sina anställda att jobba hemifrån på grund av smittorisken i samband med coronaviruset. Egentligen inga konstigheter, att ibland jobba hemma är för många en del av en normal arbetsvecka. Utmaningen kommer när hemmakontoret blir standard, och allt arbete ska ske utanför arbetsgivarens fysiska domäner. I detta läge ökar kraven på en välfungerande IT som stödjer distansarbete och digital kommunikation.

Det första rådet inför en eventuell period av distansarbete är att ta med dig arbetsverktygen hem varje dag. Packa dator, mobiltelefon och laddare så att du är beredd att med kort varsel ställa om. Då har du det mest nödvändiga för att direkt kunna börja jobba hemma. Men utöver dessa personliga arbetsredskap behöver arbetsgivaren se till att IT-infrastrukturen stödjer distansarbete.

Håll kommunikationen vid liv med Teams

En av de viktigaste frågorna vid distansarbete är att kunna upprätthålla relationerna och kommunikationen med kollegor, kunder och omvärlden. Då behövs det ett gemensamt system för att prata med varandra. Ett av de vanligaste verktygen i företagsvärlden är Microsoft Teams. Detta påminner om Skype, men är en djupare version med fler företagsinriktade funktioner. Bland annat kan man skapa arbetsgrupper, chatta, dela filer och hålla videokonferenser och presentationer.

Teams fungerar på datorer och mobila enheter. Förutom att systemet kan ersätta fysiska möten kan det också fungera som ett sammanhållande kitt i organisationen. Även om alla sitter på varsitt håll kan man både diskutera arbetsrelaterade frågor och hålla virtuella fikapauser. Gemenskapen är viktig, och ingen ska behöva känna sig isolerad även om man arbetar själv hemma.

Koppla upp nätverket med VPN

På många arbetsplatser finns ett behov av att lagra och dela filer och arbetsdokument, ofta via en filserver. När man befinner sig utanför företagets lokala nätverk och vill ha åtkomst till exempelvis filservern, behövs en VPN-uppkoppling. VPN (Virtual Private Network) är ett sätt att kunna logga in på företagets nätverk, med hög säkerhet. I detta sammanhang ska VPN inte förväxlas med den mjukvara som används för att öka användarens säkerhet online, eller för att simulera att man befinner sig på en viss geografisk plats.

För att företaget ska kunna erbjuda medarbetarna en möjlighet att koppla upp sig mot nätverket utifrån, krävs en installation av hårdvara i företagets lokaler. Bland annat Cisco erbjuder en serie routrar, Cisco Meraki, med hög säkerhet som kan användas för VPN. Det är ingen avancerad eller särskilt tidskrävande installation, men kräver konfigurering av en IT-tekniker. Dessutom behöver varje användare få ett login eller hjälp med att konfigurera sin dator.

New call-to-action

Skapa en professionell arbetsplats hemma

När medarbetarna är på sin vanliga arbetsplats finns ofta tillgång till tekniska tillbehör som underlättar arbetet. Många kopplar in sin laptop till en extern bildskärm, tangentbord och mus som tillsammans ger en god ergonomi. När man arbetar hemma är det inte säkert att man har tillgång till alla dessa tillbehör, men kanske har dina gamingintresserade barn en skärm eller mus att låna ut? Tänk också på att ett headset ger bättre ljudkvalitet än datorns inbyggda mikrofon/högtalare när du pratar via Microsoft Teams.

Om möjligt är det bra att arrangera en arbetsplats där du sitter bra och kan jobba utan att belasta kroppen fel. Soffan eller sängen kan säkert vara lockande, men är inte idealiska platser för långvarigt arbete. Och när du deltar i en videokonferens med kund vill du säkert ge ett professionellt intryck. Morgonrock och ett stökigt sovrum i bakgrunden sänder inte dessa signaler. Så ta för vana att klä dig för arbete och agera som den yrkesmänniska du är, även när du jobbar hemma. Då kommer även en period av corona-orsakad jobbexil gå alldeles utmärkt.

Kontakta Kullander

Behöver ditt företag hjälp med att sätta upp en IT-infrastruktur som fungerar för distansarbete? Prata med oss på Kullander, vi har lång erfarenhet av att stödja företag med ledande IT-lösningar.

Kontakta oss